Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Ať Tomáš Halík o Svatojánských slavnostech neklame veřejnost

Na rozhovor s Tomášem Halíkem Mladí lidé touží po intelektuálně poctivé víře zareagoval Zdeněk Bergman, převozník pražský, který v roce 2009 obnovil Svatojánské slavnosti, čímž chtěl uctít patrona všech lidí od vody.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

4. 2. 2019 9:36
Tak tady je ten důkaz ...

Halíkovo "prýštění nenávisti" uvedu na příkladu jednoho z jeho nedávných článků (viz https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/589117/halik-zminil-svuj-slib-palachovi-i-chorobneho-narcise-klause-a-mstiveho-zemana.html). Tvrdí v něm celou řadu věcí, z nichž žádnou se neobtěžuje dokázat (nebo alespoň podložit rozumnými argumenty):

1) dnešní situaci bychom si (stejně jako Palach) neměli nechat líbit

--- V čem přesně je dnešní situace špatná? Podle Halíka je asi špatná hlavně tím, že to není podle jeho představ.

2) jeho (narozdíl od jiných) estébáci nezlomili

--- To může být pravda, nicméně považuji to spíše za chvástání, neboť "samochvála smrdí".

3) srovnává Palachovu smrt se smrtí pšeničného zrna v evangelijním podobenství

--- Palach neumíral za Krista a (pokud vím) tak nebyl ani křesťan. Proto bych se na něj nesnažil za každou cenu napasovávat biblické texty.

4) se smrtí Václava Havla skončila éra pravdy a začala éra lži a nenávisti

--- To je opět velmi povrchní konstatování. Řada lidí si myslí,

0 0
možnosti

4. 2. 2019 9:37
Re: Tak tady je ten důkaz ...

5) je hrdina, který vyslyšel volání svého zuboženého národa o pomoc

--- Opět chvástání a stavění se málem do role našeho spasitele.

6) byl členem podzemní církve a hodně tím riskoval

--- Ano, tohle je možné, ale nevím o tom, že by v té církvi tou odvahou jakkoli vynikal.

7) byl blízkým pomocníkem legendárního kardinála Tomáška

--- Opět nezapomíná zdůrazňovat, že on vyrůstal po boku těch největších velikánů a je tedy (pravděpodobně) tou nejkompetentnější osobou, která nám může radit.

8) mrtvému Palachovi slíbil, že bude vždycky říkat a psát jen to, co si skutečně myslí

--- Na katolického kněze je to hodně málo. Copak by kněz neměl dávat sliby především Kristu? A copak by se jeho sliby neměly týkat především věrnosti těm nejcennějším pokladům víry (které on při každé příležitosti zpochybňuje)?

9) je třeba hledat nové cesty odporu vůči zlu

--- To jistě, ale především zlu duchovnímu, nikoli materiálnímu. To, co člověka ohrožuje, je smrt jeho ducha, nikoli smrt těla.

0 0
možnosti

28. 1. 2019 14:22
Příklad "křesťanské lásky"

Chápu, že autor, jako hlavní organizátor Svatojánských slavností - Navalis, se cítí dotčen tím, že se o "jeho" akci mohl Tomáš Halík vyslovit kriticky. Svatojánské slovnosti sice nejsou zdaleka jen ty pražské Navalis, takže by klidně Tomáš Halík mohl mluvit i o těch dalších, ale předpokládejme, že měl na mysli Navalis (asi hlavně kvůli církevním představitelům v kočáře, což zase chápu já a mně podobní, protože je nám něco takového ve 21. století a v sekularizované Evropě dost odporné).

Kdyby se tedy autor ve svém článku zaměřil na to, jak Navalis posiluje autentickou křesťanskou víru, kolik nových konvertitů za posledních 20 let už tím bylo získáno a jak i jinak mění Navalis postavení katolické církve v naší společnosti, byl by to cenný příspěvek, který by korigoval zjednodušení jedné pasáže v jinak dlouhém rozhovoru s Tomášem Halíkem.

Pro úplnost tu pasáž odcituju v širším kontextu:

0 0
možnosti

28. 1. 2019 14:23
Re: Příklad "křesťanské lásky"

>>Naše společnost není ateistická, jak se stereotypně opakuje. To, co odumírá, je tradiční typ náboženství a církve, vázaný na mizející biosféru, tradiční venkov. Snaha udržovat tento typ lidové zbožnosti pořádáním pseudobarokních „svatojánských slavností“ a božítělových průvodů či „eucharistických kongresů“ je sebeklam. Tyto nápodoby minulosti dnes fungují jako konzumní folklor, který má s vírou málo společného.<<

Autor se odvolává na papeže Františka, který se lidové zbožnosti zastává. Zapomněl ale uvést,v jaké souvislosti o tom papež František mluví: má na mysli skutečně živou lidovou zbožnost Jižní Ameriky a Afriky. V Evropě, ať si to přejeme, nebo ne, lidová zbožnost valem ubývá. Příklady Španělska, Irska a v poslední době i Polska (které se zdálo ještě nedávno neotřesitelné) to jasně potvrzují.

0 0
možnosti

28. 1. 2019 14:16
Příklad "křesťanské lásky"

Chápu, autor, jako hlavní organizátor Svatojánských slavností - Navalis, se cítí dotčen tím, že se o "jeho" akci mohl Tomáš Halík vyslovit kriticky. Svatojánské slovnosti sice nejsou zdaleka jen ty pražské Navalis, takže by klidně Tomáš Halík mohl mluvit i o těch dalších, ale předpokládejme, že měl na mysli Navalis (asi hlavně kvůli církevním představitelům v kočáře (což zase chápu já a mně podobní, protože je nám něco takového ve 21. století a v sekularizované Evropě dost odporné).

Kdyby se tedy autor ve svém článku zaměřil na to, jak Navalis posiluje autentickou křesťanskou víru, kolik nových konvertitů za posledních 20 let už tím bylo získáno a jak i jinak mění Navalis postavení katolické církve v naší společnosti, byl by to cenný příspěvek, který by korigoval zjednodušení jedné pasáže v jinak dlouhém rozhovoru s Tomášem Halíkem.

Pro úplnost tu pasáž odcituju v širším kontextu:

>>Naše společnost není ateistická, jak se stereotypně opakuje. To, co odumírá, je tradiční typ náboženství a církve, vázaný na mizející

0 0
možnosti

30. 1. 2019 6:59

Britska kralovna taky jezdi v kocare.

Na promocich ci u soudu se chodi v talarech. A spousta dalsich zvyku.

To vse je odporne?

0 0
možnosti

Rossi

28. 1. 2019 12:49
Dobrý a potřebný článek.

Vážený pane Bergmane.

Nepatřím mezi lidi, s kterými katolíci přichází rádi do styku. Jsme nazývání esoterici, alternativci, new age-isti, apod. Všechny tyto nálepky svědčí ale o jednom; o snaze vidět řád věci vnitřní cestou. No a co se causy Halík týče, tak sám za sebe Vám, velevážený pane Bergmane, vzdávám tímto svůj velký hold. Vy máte totiž ke "Středu skutečnosti" (půjčil jsem si slova z titulu knihy Pavla Hoška: "Cesta do středu skutečnosti" - analýza tvorby C. S. Lewise; vydalo CDK) daleko blíž, než zahalený, zakroucený, labyrintem se rozlévající, tekutý Tomáš Halík.

Halík je velký problém; duchovní i společenský. Na vrchol pyramidy postavil relativismus, toleranci a svobodu. 1) Relativismus na poli duchovním bez jasné struktury cesty a bez jasné topografie odkud a kam se má evoluce duše ubírat (aby byla schopna sebekontroly, že nešlape v bažinách) je k ničemu. Na základě jasně vyložené topografie a struktury (jak různé duchovních cesty probíhají) si jedinec opravdu může vybrat cestu jeho na

0 0
možnosti

Rossi

28. 1. 2019 12:51
Re: Dobrý a potřebný článek.

naturelu nejbližší. 2) Tolerance ano, ale opět s jasně stanoveným etickým rámcem, který vyvěrá z oné duchovní cesty (viz. bod 1). Tato tolerance je nenásilím a snášenlivostí k jiným (včetně jejich spirituálních, sexuálních, duševních aberací), ale s betonovým pilířem svého vlastního pevného bodu. Jinými slovy. Můj dům je pohostinstvím pro všechny potřebné, avšak domovní řád nesmí býti měněn. Ovšem Halík, v jednom šiku s multikulturalisty, by rád domovní řády měnil kde se jen dá (Rusko, Írán) s cílem zavedení globálního chaosu (proto taky ona Templtonova cena). 3) Opravdová svoboda je primárně vnitřním stavem ducha; svoboda v objektivním světě má (bohužel) vždy relativní povahu. Nejvyšší frekvence svobody (jakožto pojmu) je u Halíka propojována s politikou. Halík nikdy nedopustí implikování vnitřního (SPIRITUÁLNÍHO) stavu blažené svobody na vnější (profánní) svět. Proč asi? Zjistilo by se totiž, že "probuzení jedinci" by vnitřním viděním odhalili (Halík, tj. zahalenost) růst nesvobody na Zá

0 0
možnosti

27. 1. 2019 21:47
smutný

Pane Bergmane nezlobte se ale tohle je nechutný ! je jistý rozdíl mezi kritykou/argumenty a nenávistí ! Řekl bych že uplně nerozumíte tomu co Halík říká,to není nutně špatně ! Halík je světem uznávaný teolog (Templtonova cena se nedává pro nic a za nic ) a jeho způsob mluvení nemusí vyhovovat každému. A však všichni křestané věříme v jednoho Boha ! a jeho největší přikázaní je miluj svého bližního jako sám sebe" !!! a Vy tu na stránkách celkem seriozních novin vylepíte dopis plný urážek ! vět vytržených z kontextu ! porce nenávisti namířená proti knězi ! argumenty : 0,-" Víte co tímhle Vy sám děláte ze Svatojánských slavností" opulentní cirkus ve stylu Disneyland" protože to důležité musí být uvnitř !( uvnitř srdce) a to ve Vašem případě je nenávist vůči knězi který přivádí spoustu jiných lidí do náruče samotného Boha je mi to líto a myslím na vás ve svých motlitbách hezký den. JB

0 0
možnosti

28. 1. 2019 8:02
Re: smutný

Zatím co z Halíka nenávist přímo prýští, ze článku nenávist necítím, pouze fakta. Myslím, že jste zaujatý a že se mýlíte.

0 0
možnosti

27. 1. 2019 15:49
Halík je teolog, který sešel s cesty pravdy

Nesouhlasím s autorem, že Halík není teolog. Je to teolog, který zabloudil v labyrintu světa, tím že opustil poslání křesťanského teologa a stal se hlasatelem nesnášenlivosti. Ale neměli bychom zapomínat, že v dobách svých pobytů v "rýnské poustevně" napsal vynikající teologické texty.

Ovšem zapojením se do politiky se nechal zaslepit lidmi, kteří nekritickým obdivem k jeho sobě otevřeli pandořinu skřínku jeho povahy. Halíka zcela pohltil ďábel v něm ukrytý a tím je neovladatelně zbytnělé ego a vrozený narcisismus, což z něho udělalo zcela jiného člověka. A tak se stal pro věřící osobností zcela neužitečnou, který šíří místo lásky Boží, lež a zlobu.

0 0
možnosti

27. 1. 2019 9:02
Nejsem katolička, ale...

Nejsem katolička, ale i tak shledávám v jednání a duchovního (i občana ČR) Tomáše Halíka určité procento zla, intolerance, nenávisti a nesnášenlivosti. Je to v něm, i když si to sám možná ani neuvědomuje. Ať se pak nediví, že ho někteří lidé připodobňují k fanatickému páteru Koniášovi z Jiráskova Temna. (Byly ale doby, kdy jsem i já s velkým zájmem - a jedním dechem, přečetla jeho knihu a podobnosti různých náboženství)...

0 0
možnosti

P. Klíma

26. 1. 2019 22:42
Podepisuji každé slovo!

Kdyby feldkurát Halík měl tu moc, s chutí by posílal svoje odpůrce na hranici.

Halík je lidská zrůda.

0 0
možnosti

26. 1. 2019 21:55
převozníku pražký

Převozníku pražský. Díky za článek , když jsem četl ten text patera Halíka, i já jsem se podivoval nad tím proč námi tak opovrhuje ,( každý holt nemůže být konvertita a akademik) . Ale přejme mu to. Vltavu u nás nemáme , jen takový malý potok a tak Svatojánské slavnosti neslavíme, ale Na svátek Božího Těla rádi chodíme a taková charismatická konference nebo pouť proč ne . Ještě jednou díky za článek a o důvod víc proč vyrazit do Práglu na slavnost, páteru Halíkovi na truc.

0 0
možnosti

26. 1. 2019 20:56
Kdo jsou ti přijímaní "šarlatáni"?!

Nevíte někdo, koho asi má autor článku na mysli těmi "šarlatány", když v něm o Tomáši Halíkovi píše: "Přijímá sice šarlatány, ale své křesťanské spolubratry v sousedství ignoruje." ?!

0 0
možnosti

P. Klíma

26. 1. 2019 22:46
Vytrhnout slovo z toku zásadních myšlenek? Opravdu

důstojné Grulicha...

0 0
možnosti