Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Ať každý slaví Vánoce podle svého

S článkem Petra Bahníka „Nad křesťanskou civilizací se smráká. Ale náhrada za ni není“ polemizuje překladatel Zdeněk Zacpal. Dle něho, spojuje-li někdo snahu o uchování Vánoc s osudem nějaké doktríny či organizace, může natropit škodu. Mají totiž spojovat všechny lidi dobré vůle, aniž by na ně měla jakákoli skupina přednostní právo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Hanzlík

15. 1. 2018 20:58
Každý kabát má svou podšívku

Být proti náboženské nesnášenlivosti a zároveň si cenit nesnášenlivý ateismus? Vznik a působení militantního ateismu nebyl jen vzdorem proti nesvobodě, kterou údajně zosobňovalo náboženství, především římsko-katolická církev, dosud je a vždy byl skrytě přítomen ve všech reformačních pokusech. Bylo by naivní se domnívat, že mu jde a vždy šlo jen o reformu církve nebo reformu moderního státu. Popíral entitu boží už v dobách primitivních počátků vědy a pokusů o laboratorní systematiku.

Dnes se mnohdy maskuje falešným humanismem, všelidstvím a ochranou údajně utlačovaných. Ta ochrana se v moderních dějinách, v jeho režii, děla především masovým násilím a eliminací nebo přímo vražděním politických odpůrců a jejich příznivců. Nedávné dějiny dvou velkých totalitních systémů byl jeho demonstrací moci. I tam potvrdil svou tvořivost ve vytváření ideologií, postavených především na negativních emocích, majících nahradit tradiční kult.

0 0
možnosti

J. Hanzlík

15. 1. 2018 20:59
Re: Každý kabát má svou podšívku

Z toho, z čeho ateismus obviňuje náboženství, se sám nikdy nevymanil a v naší době znásobuje svou militantní podstatu. Jeho moderní úkoly spočívají ve vymazání historie, a když to nejde, tak usiluje o její zfalšování. Dnes stojí u různých misí, které nakonec vyúsťují do humanitárních katastrof, v kterých potom působí jeho hojně finančně podporované a ideologicky ošetřené neziskové organizace. Ateismus nabízí člověku vlažňoučké lidství v podobě karikatury a parodie křesťanství s vyhlídkou na pokornou existenci pod jeho kuratelou, to zn. pod těmi, které určí jako hybnou sílu dějin a budou to nepochybně vždy fanatici!

0 0
možnosti

14. 1. 2018 11:21
K titulku bych dodal

.. ale každý ve své zemi...

0 0
možnosti

14. 1. 2018 1:30
Neni divu...

Neni divu, že NEmyslícímu člověku se článek líbí! A jak se zdá ani autorovi to moc nemyslí!! Kdyby lidé kteří píšou proti věřícím se zamysleli jaký je jejich důvod být ATEISTOU, pak by se divili sami nad sebou!! Je velice snadné a populární vytahovat mimulá zla, ale proč to lidé dělali o tom absolutně neuvažujete! (Že vlastně byli jako vy!!)

Vaše logika je"- Zakažme zákony proti vraždě, krádeže, lži proto, PROTO ŽE TO NEFUNGUJE!! (Nedodržovat desatero.)

Kde najdete v učení Ježíše NABÁDÁNÍ KE ZLU??? Ateizmus, ale k tomu nabádá!! Neustálý třídní boj vaších komoušů ke kterým se ateisté otevřeně, nebo potají se hlásíte!

Místo "LÁSKY K BIŽNÍMU" hlásáteJÁ, JÁ a druhý je nic! VŠECHNO JE MI DOVOLENÉ! Sobectví vás vede k ATEISMU.!!

0 0
možnosti

14. 1. 2018 11:24
Re: Neni divu...

Mohl byste upřesnit, kde to mají " komouši " v programu ? Od r 1989 uplynulo pár let, a v mocenských pozicích najdete nanejvýš bývalé komunisty. A současné sociální a politické prostředí jim nedovolí, aby se chovali jinak než obvykle.

0 0
možnosti

Č. Berka

13. 1. 2018 19:25
Velmi dobrý článek

škoda, že takoví lidé nejsou vidět, zato všude vidíme Halíka, Duku za podpory katolické kliky v ČT...

0 0
možnosti