Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Amatérismus GIBS v přímém přenosu

  8:14

Úterní zákrok Generální inspekce bezpečnostních sborů, při němž došlo na střelbu ze samopalu, komentuje bývalý policista Zdeněk Ondráček.

V úterý odpoledne „úřadovala“ v Praze – Krči nová Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Na pomoc si vzala policejní zásahovou jednotku a díky videozáznamu z vrtulníku, který vše jistil ze vzduchu, jsme měli možnost na vlastní oči vidět „profesionalitu“ zákroku. Shrnuto do krátkého souvětí: zpackali vše, na co sáhli. Ještěže štěstí stálo při lidech a nikdo nepřišel o život.

Zásah byl veden proti muži, který se vydával za policistu a za úplatek přislíbil ovlivnit trestní řízení. Po předání třetí části úplatku měl být zadržen, ale situace se vyhrotila a pachatel se dal na útěk, při kterém agresivní jízdou ohrožoval ostatní, nic netušící účastníky silničního provozu. Ze zveřejněných videonahrávek je zřejmé, že dopravní nehoda se nestala jen shodou mnoha náhod.

Tisková mluvčí GIBS Radka Sandorová uvedla: „Vzhledem k tomu, že pachatel svým nebezpečným chováním a agresivitou ohrožoval životy a zdraví všech přítomných osob, nedošlo účelově k jeho zadržení přímo na místě.“ Víceméně tím potvrdila, že zákrok byl proveden špatně.

Videonahrávku ze zákroku si lze prohlédnout na webu GIBS.

Že se pachateli podařilo z místa předání ujet, je profesionální selhání zasahujících policistů nebo inspektorů GIBS. Pachatel, jemuž se podaří uniknout při zadržení, už nemá žádné zábrany a pro svobodu je mnohdy ochoten obětovat cokoli. Živě nám to předvedl i tento muž při své děsivé jízdě.

Raději nechat být

Policisté, kteří plánují provedení akce, si musejí být jisti, že jsou schopni zákrok dotáhnout do konce. A hlavně jej musejí naplánovat a provést tak, aby nebyly ohroženy životy a zdraví nezúčastněných osob. Pokud nebyli schopni toto zajistit, neměli se do zásahu ani pouštět.

Z dostupných faktů lze usuzovat, že inspektoři GIBS nevěděli o osobě pachatele téměř nic. Pokud však předpokládali, že jde o policistu, museli počítat i s tím, že může být ozbrojen. Přesto poslali ženu na schůzku k předání další části úplatku. Víceméně ji téměř obětovali, jen aby zadrželi domnělého pachatele.

Z vyjádření tiskové mluvčí mezi řádky vyplývá, že pachatel zřejmě odhalil přítomnost bezpečnostních složek a zpanikařil. Ještěže v tu dobu již neměl v dosahu ženu, která mu peníze jako úplatek předávala, nebo jinou nic netušící osobu. Mohla se totiž lehce stát jeho rukojmí a její život by byl bezprostředně v ohrožení. Došlo tedy „jen“ na honičku a policejní střelbu se samopalu, při níž byla zasažena dvě náhodně projíždějící vozidla. Naštěstí nebyl pachatel ozbrojen střelnou zbraní, nebo alespoň palbu neopětoval.

Policisté měli pachatele pod kontrolou z vrtulníku, a proto nemuseli ihned zahájit palbu ze samopaluTaktika zákroku po odhalení policejní přítomnosti na místě předávky byla značně amatérská. Policisté měli pachatele pod kontrolou z vrtulníku, a proto nemuseli ihned zahájit palbu ze samopalu, čímž ohrozili další nezúčastněné. Místo toho jej měli pronásledovat, celou situaci znovu důkladně vyhodnotit a vyčkat na situaci, kdy bude ujíždějící pachatel na vhodném místě pro provedení zákroku. Tedy na místě, kde by nebyli ohroženi nevinní občané. Po prostřelení pneumatik byl pachatel nakonec zadržen. Následně se zjistilo, že nejde o policistu ani o jiného příslušníka bezpečnostních sborů, a vyšetřování proto převzala policie.

Až na lehké zranění nezúčastněné ženy jsou následky jen v materiální rovině. Střelbu prověří jiná skupina inspektorů GIBS a s největší pravděpodobností konstatuje, že při zákroku nespáchal nikdo ze zasahujících příslušníků trestný čin a že není ani třeba věc řešit kázeňsky. Policie nebo GIBS škody nahradí a vše bude zapomenuto. Jenže tato „profesionalita“ může jednou někoho stát život. A pak bude pozdě.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...