Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Akademické tituly slouží k ozdobě jména a potvrzují hierarchii

Funkcí akademických titulů docent a profesor by mělo být oddělit zasloužilé a schopné pracovníky a svěřit jim obtížné a odpovědné posty. Jejich skutečná funkce však často spočívá v pouhém stvrzování hierarchie a povyšování se, navíc se vytváří korupční potenciál. Je proto třeba začít uvažovat o jejich zrušení.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

23. 3. 2019 12:22
Poznamka

Clanek je trochu zavadejici v tom, ze vydeluje anglosasky system. Ve skutecnosti existuje rozdeleni spise podle linie Cesko vs zbytek sveta. Opravdu podstatne pro praticke fungovani akademickeho systemu je, jak profesori/docenti vznikaji. To se dnes v podstate vsude (narozdil od Ceska) deje otevrenym konkursem na volne profesorske misto. Jak se pak tituly pouzivaji (treba Rakusani jsou tituly posedli) nebo ne, je v podstate kulturni zalezitost, ktera fungovani akademickeho system prilis neovlivnuje. Dusledkem ceskeho systemu je nizka minimalni uroven profesoru. Proto vedle profesoru, kteri jsou na svetove urovni, jsou profesory i lide, kteri by jinde mozna vubec neziskali doktorat.

0 0
možnosti

24. 3. 2019 17:04
Re: Poznamka

Asi tak!

Je až úsměvné, jak profesoři i když už nejsou ani zaměstnanci university a vykonávají soukromou klinickou praxi, lpí na oslovení "pane profesore" . Udělování doživotního titulu "profesor" prezidentem za zvuku fanfár, připomíná udělování šlechtických titulů panovníkem a proto zřejmě akademici na této šarádě tak lpějí.

U nás běžná honba za tituly je mnohdy velmi trapná. Rodiče chtějí mít otitulované děti a je jim jedno kde titul získají. hlavně že ho pak mají na vizitce. Příklad: Dcera kamaráda studuje na pajdáku a na mou otázku proč studuje pajdák, když ji ani nenapadlo,že by moha dělat pedagoga ,přišla tato odpověď: Bude mít před jménem titul Mgr a to ji dá společenskou prestiž. Když dá někde při společenské akci vizitku, tak nikdo nebude vědět, zda je právník nebo je vystudovaný učitel. A na další otázku "Co bude dělat dcera po vystudování, tak mají rodiče také jasno: Půjde do státní správy nebo do pojišťovny, tam berou lidi jen s titulem a je jedno s jakým.

0 0
možnosti