Zemědělství

Žhavější podmínky zřejmě částečně změní skladbu plodin

Zralý čirok tvoří palice, které jsou ve skutečnosti jen několik centimetrů...

Zasít pšenici, nebo čirok? Jak vytvářet zásoby vody v krajině kvůli suchu? Jak zajistit pružnější výrobu potravin? Tím vším se zabývají experti Akademie věd, kteří mohou připravit českou společnost na dopady změn klimatu. Vědci se snaží zajistit budoucí potravinovou bezpečnost Česka a na zemědělský výzkum získali 340 milionů korun.

Neúroda kvůli suchu žene ceny pšenice nejvýš za čtyři roky

SRPEN: Česko letos sužovala rekordní sucha. Český hydrometeorologický ústav...

Kvůli suchu se v Česku sklízí méně obilí. Agrární komora čeká pokles o 10 až 15 procent. Tlak na růst jeho ceny ale vzniká prakticky v celém světě. Počasí zemědělce trápí v celé Evropě, stejné téma jako Češi řeší v sousedních zemích. Sucho míří do obchodů. Zdraží chléb i maso. Čeští vědci pracují na odrůdách odolnějších vůči suchu.

Roman Šitner 24.8.2018

Klimatolog Farda: Návrat k původnímu klimatu je z říše fantazie

Kvůli horkům v Bingenu přišel Rýn o velkou spoustu vody (Bingen, Německo)

„Nynější sucho a vysoké teploty nyní chápeme jako anomálie či extrém, neboť v minulosti to obvyklé nebylo. Ale v budoucnu nynější počasí může být novým normálem,“ říká v rozhovoru Aleš Farda z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Více toxických látek kvůli vedrům ovlivňuje kvalitu pitné vody

Vysokotlaké vodovodní potrubí v pražských kolektorech.

Vysoké koncentrace fosforu přispívají k množení sinic, a když se jako teď přidá táhlé horko, mají o ideální podmínky postaráno. Úpravnám vody dává zabrat, aby ji do kohoutků dostaly v bezvadné kvalitě, jak nařizuje zákon. Kolaps v zásobování vodovodů sice nehrozí, ale v dalších letech bude třeba koncentrace fosforu ve vodě omezit.

Poučné horko: Změna klimatu urychluje degradaci krajiny a měst

Svítání v Rudolci na Vysočině.

Změna klimatu nemusí být jen strašidlem a ukazatelem k pohromě, ale i výzvou k ekologicky a sociálně prospěšné proměně ekonomiky a způsobu života.

Grasse aneb Svět vůní zahalených tajemstvím

Parfumerie Fragonard.

Město stolistých růží a jasmínu, ale také vůní čerstvě vypraného prádla či osvěžovačů vzduchu v autě. Tyto parfémy jsou možná méně romantické, ale ve světě olfaktivního byznysu neméně důležité. Každý zná Chanel či Dior, ale třeba Givaudan či IFF jsou již známy široké veřejnosti o poznání méně.

Procesy v půdě nefungují, jak by měly. Ta trpí nedostatkem žížal

Dědictví minulosti. Neuvážené zemědělství způsobilo problémy, které se...

Sucho jim škodí, avšak aby se s ním dobře vypořádala půda, jsou zásadní. Například na jižní Moravě vymizeli tvorové, kteří pomáhají v boji se suchem. Žížaly zvyšují průsak do půdy zhruba dvakrát až třikrát. Kdyby se sucha měla opakovat, poklesne populace kroužkovců, říká v rozhovoru Václav Pižl z Ústavu půdní biologie Akademie věd.

Eliška Nová 12.7.2018

O ekonomii zábavně a chytře pro začátečníky a středně pokročilé

Charles Wheelan, Odhalená ekonomie.

Bývalý ekonomický novinář Charles Wheelan ukazuje i nejzapeklitější ekonomické pojmy jednoduše a často zábavně. Díky němu lze snadno pochopit rozdíl mezi fiskální a monetární politikou či se dozvědět, proč jsou opatření Fedu důležitá a jaká mají důsledky.

Petr Kain 20.6.2018

Musíme se naučit zadržet vodu

Richard Brabec, ministr životního prostředí.

„V případě dlouhodobého celorepublikového sucha mohou jít ztráty do desítek miliard. Nemluvě o tom, co je nepočitatelné, a to jsou dopady na životní prostředí,“ říká v rozhovoru ministr životního prostředí Richard Brabec.

Eliška Nová 4.6.2018

Zemědělská revoluce ohrožuje lidské zdraví

Bakterie rezistentní na antibiotika.

Revoluční změny zemědělských technologií a s nimi spojený přesun obyvatelstva do měst mohou ovlivňovat jejich zdraví. Mykobaktérie jsou nenápadným prostředníkem, jehož zdrojem nejsou jen nemocná zvířata, ale i pitná a povrchová voda a půda.

Inspekce: Loni zasáhly pesticidy 58,5 procenta vzorků potravin

Nákup. Ilustrační foto.

Česká zemědělská a potravinářská inspekce loni odhalila škodlivé látky především v čerstvé a mražené zelenině, ovoci, houbách nebo chia semínkách. Pouze však dohlíží na dodržování předpisů.

Změny způsobené lidmi stále více ohrožují přírodní zdroje

Antropocén.

Člověk, jenž se během své dosavadní historie z přírody do velké míry vydělil, se s ní opět spojuje, ale ne už jako její součást, ale naopak, příroda se stala součástí světa lidského.

Drašar: Glyfosát by se měl ideálně používat v protiatomovém obleku

Lidé a plasty.

Glyfosát je i v balené vodě. Zahrádkářům by tato látka neměla přijít do ruky vůbec, říká profesor Pavel Drašar z Ústavu chemie přírodních látek VŠCHT v Praze. Tento herbicid by se prý měl ideálně používat v protiatomovém obleku. Evropská unie nicméně na konci minulého roku prodloužila licenci na prodej glyfosátu na dalších pět let.

Eliška Nová 17.1.2018

Spor o glyfosát: Hubič plevele s rizikem rakoviny

Nový plevel - kamyšník

Poté, co Česká republika v Evropské unii zvedla ruku pro prodej glyfosátu na dalších pět let, se ozvalo ministerstvo zemědělství, že chce herbicid omezit. Jeho používání totiž nese značná zdravotní rizika. Používání glyfosátu už nějaký čas kritizuje například Hnutí Duha, které prosazuje jeho úplný zákaz.

Eliška Nová 20.12.2017

Slípka týraná v kleci přes nás neprojde

Petr Borkovec, ředitel skupiny Sklizeno.

„Nechceme mít prodejny vytapetované akcemi a s konkurencí řetězců bojovat cenou. To ani není možné,“ říká v rozhovoru ředitel skupiny Sklizeno Petr Borkovec rok po fúzi se značkami My Food a Náš Grunt. Největší tuzemský řetězec s biopotravinami se chystá rozšířit nabídku online prodeje a expandovat pod jiným názvem na Slovensko.