Víte, co jíte?

Aby „česká potravina“ byla opravdu česká...

jídlo potraviny

Vydávat máslo za české, když bylo vyrobeno v tuzemsku, ale z dovozeného mléka, už nebude možné. Propagace potravin zdůrazňováním domácího původu dostane od půlky příštího roku přísná pravidla – ministr zemědělství Marian Jurečka chce do různých garancí a značek kvality či původu vnést pořádek. A zákazníkům ukázat, odkud je jídlo, které si kupují.

Adam Junek 22.10.2015

Gastronomická sdílená ekonomika jako show

Gastronomie - ilustrační foto.

V Maďarsku vznikl gastronápad – projekt Yummber. Umožňuje všem, kdo touží stát se šéfkuchaři, předvést svůj talent a zároveň si přivydělat. Kuchaři se přihlásí na Yummberu, a jsou-li vybráni, stačí jim vyplnit v aplikaci formulář, kdy a kolik návštěvníků mohou přijmout, a čím a za jakou cenu je chtějí pohostit.

Berlínská tabule: Tuny potravin potřebným místo na smetiště

Berliner Tafel

Příběh Berliner Tafel se začal odvíjet v roce 1993, kdy se skupinka žen z Berlína rozhodla pomáhat lidem v nouzi. Poté vznikla iniciativa Laib und Seele (Chléb a duše) a postupně v Berlíně 45 výdejních míst pro neprodejné potraviny. Berliner Tafel má dnes 28 stálých zaměstnanců a skoro dva tisíce dobrovolníků.

Přistanou na českých stolech chlorovaná kuřata?

Drůbežárna. V Americe – snímek je z Jižní Karolíny – je kuřecí legálně...

Obavy zemědělců kvůli dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství sílí. Její součástí má být totiž i sjednocení předpisů o bezpečnosti potravin. Do českých obchodů by se tak mohlo dostat chemicky ošetřené drůbeží maso, což dle EU dosud není možné.

Jak se zbavit mýtů o tuzemských rybách

Výlov rybníka Rožmberku u Třeboně.

Důvodů, proč se stal v České republice jediným masově konzumovaným pokrmem obalovaný kapr o vánočních svátcích, je řada. Není však nad čerstvou, správně zabitou sladkovodní rybu koupenou třeba při výlovech rybníků. Pokud navíc umí někdo rybu správně vykuchat, může si doma ještě uvařit rybí polévku. A nejen z kapra. Píše Petr Havel.

Povinná hlášení o dovozu potravin: Více škody než užitku?

potraviny

Je jedno, jak dlouho budou inovované nahlašované povinnosti platit. Ministr zemědělství Marian Jurečka mluví o konci letošního roku. Ale i když opatření skončí, v paměti všech potenciálních obchodních partnerů ČR zůstane. A určitě déle, než je funkční období vlády, jež toto opatření přijala. Píše Petr Havel.

Petr Havel 29.9.2014

Zdražení lahvového piva – víc lidí v restauracích?

Plzeňský Prazdroj chce zdražením prémiových lahvových a plechovkových piv...

Ohlašuje-li se u nás zvýšení cen potravin či nápojů (což je výjimka, výrobci ani prodejci obvykle nárůst cen veřejně neprezentují), uvádějí se většinou důvody na bázi zvýšení výrobních nákladů. Zdražení plechovkových či lahvových piv nedávno prezentované lídrem tuzemského trhu je ale jiné.

Proč je potřeba i nadále propagovat české potraviny

Potraviny vyrobené a spotřebované v místě svého vzniku a tedy necestující třeba...

Komentáře k nálezům kontrolních orgánů týkající se neefektivního vynakládání peněz na propagaci potravin v minulosti spolu s apely politiků, aby spotřebitelé více kupovali tuzemské potraviny, opět otevřely otázku, zdali má opravdu smysl české potraviny propagovat. Jde o přežitou strategii?

Jablečná válka

Jabloně - ilustrační fotografie.

Rodící se obchodní válka mezi Evropskou unií a Ruskem, které již od 1. srpna zakázalo dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z Polska, povede téměř jistě k poklesu cen veškerého zboží, s nímž země EU počítaly pro export do Ruska. Píše Petr Havel.

Petr Havel 6.8.2014

Vylepšený zákon o potravinách: O čem se nemluví

potraviny

Poté, co začne od 1. ledna 2015 platit dlouze diskutovaná novela zákona o potravinách, se spotřebitelé v naší zemi dozvědí celou řadu nových a pro své rozhodování jak při výběru potravin, tak pro své zdraví potřebných údajů. S předstihem je přibližuje analytik Petr Havel.

Petr Havel 1.7.2014

Antimonopolní úřad brání propagaci českých potravin

jídlo potraviny

Potřeba marketingové podpory potravin tuzemského původu a osvěty spotřebitele při výběru potravin je dnes a denně námětem článků, reportáží, rad i vyjádření politiků napříč celým politickým spektrem. Jak už to tak ale v naší společnosti bývá, líbivá slova nenásledují praktické činy.

Ptáme se po roce znovu: Kdo se restauracím konečně podívá do hrnců?

jídlo potraviny

V Česku se odhadem denně uvaří a prodá zhruba 200 tisíc jídel, ale nikdo neví, z čeho. Umožňuje to současná legislativa, píše Petr Havel.

Co je to vlastně „česká potravina“?

Zákonná povinnost obchodníků informovat o podílu českých potravin přinese komplikace, píše Petr Havel.

Co ovlivňuje světový trh se zemědělskými komoditami?

Potravinové inflaci rozumíme jen málo, a proto bychom ji měli zkoumat. Navíc může o vývoji Česka prozradit více, než se na první pohled zdá.

Jak chtějí čeští politici řešit obezitu?

Rozruch kolem tloustnoucí populace pomalu dosahuje stejných rozměrů jako třeba strach z globálního oteplování.