Víte, co jíte?

Sucho zvyšuje náklady na pěstování. A zdražuje některou zeleninu

Cibule (ilustrační foto)

V červnu podle Českého statistického úřadu stál kilogram cibule rovných 39 korun, zatímco před rokem to bylo necelých 14 korun. Stranou nezůstaly ani brambory. V červnu se dostaly s cenou 27 korun za kilogram na desetiletý rekord. Před rokem stály zhruba 18 korun. Nahoru šla také další hojně konzumovaná zelenina – bílé hlávkové zelí.

Studium rostlinných diet může pomoci s léčbou diabetu

Po měsíci na veganský stravě jsem při stejným pohybu jako předtím shodila pár...

Vědci letos založili evropskou výzkumnou síť pro studium rostlinných diet, aby získali představu o dopadech veganské stravy na člověka.

Med je jednou z nejfalšovanějších potravin na českém trhu

Zpracování medu.

Na českém trhu je spousta falšovaných včelích produktů. Kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce loni odhalili, že až polovina z jimi prověřovaných medů nevyhovovala předpisům. Kromě toho, že část výrobců do medvědí pochoutky přidává cukry vyráběné například z kukuřičného nebo bramborového škrobu, také jej dobarvují.

Eliška Nová 24.7.2019

Česko patří v EU mezi top pět zemí neplýtvajících potravinami

Potravinovým bankám nabízí už druhým rokem pomocnou ruku ministerstvo...

Češi dle Evropského parlamentu (EP) ročně vyhodí více než 80, Nizozemci 541 kilogramu potravin. Proto rozhodl, že se do roku 2030 musí toto plýtvání v Evropě snížit nejméně o polovinu. Dosud ale nevydal společnou metodiku pro měření potravinového odpadu. Proti plýtvání by měla pomoci chystaná legislativa upravující darování potravin.

Zbořme zeď budovanou potravinářskými koncerny

Je dvojí kvalita potravin problém?

Stále znovu se vrací téma dvojí kvality potravin. Jedni říkají, že podniky si mohou dělat, co chtějí. Druzí takové praktiky označují za podvod a klamání zákazníka. Spolupracovník LN Jan Macháček se ptá: Je dvojí kvalita potravin a dalšího zboží v pořádku?

Jan Macháček 30.5.2019

Zdraví veganů je chatrnější, tvrdí studie. Experti se neshodnou

Polské hovězí maso, ilustrační foto.

Marodí vegani častěji než jiní lidé? Studie firmy Fisherman’s Friend k takovému závěru vybízí. Poukazuje totiž na souvislost mezi veganským způsobem stravování a vyšším výběrem takzvaných sick days. Někteří experti na výživu výsledky zveřejněné studie obhajují, jiní naopak poukazují na nedostatečný vzorek.

Trh s běžnými moukami postupně umírá. Lidé chtějí jíst zdravěji

Máslové sušenky z biopekárny Zemanka.

Daniel Perner se rozhodl zatřást firmou. Poprvé od revoluce rodinný mlýn s tradicí od roku 1420 začíná pod vlastní značkou Pernerka dodávat mouky na maloobchodní trh. Soustředí se na celozrnné speciály.

Jiří Coufal 27.1.2019

Miliardovému byznysu s alkoholem vládnou lokální produkty

Pití alkoholu je v řadě kultur nedílnou součástí života (ilustrační foto).

Výroba a prodej alkoholu je byznys, ze kterého se leckomu může zamotat hlava. Nejenom v důsledku opojných účinků alkoholických nápojů, ale i kvůli obřímu množství peněz, které se v něm protočí.

Petr Kain 13.1.2019

Techniku používáme, ale rybařina je pořád pro chlapy tvrdá práce

Předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

„Podíl ruční práce se omezil, ale pořád je to náročná práce pod širým nebem,“ říká v rozhovoru předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Miroslav Petr 1.12.2018

Firma je něco jako milované dítě. A děti se neprodávají

Pavel Dvořáček, generální ředitel likérky Rudolf Jelínek.

Pavel Dvořáček přišel před více než 20 lety do likérky Rudolf Jelínek s plánem uvadající továrnu opravit a se ziskem prodat. Nakonec ale vše dopadlo úplně jinak.

Petr Kain 7.10.2018

Česko chce zakázat import nekvalitních potravinových výrobků

potraviny

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) hodlá vytlačit importéry nekvalitních či dokonce kontaminovaných potravin z českého trhu. Opatření by se týkalo dovozců, kteří se opakovaně prohřeší. Prozatím jim hrozí jen pokuta a stažení odhalené vadné šarže. Zákaz by ovšem neplatil navěky, provinilé firmy by dostaly šanci se očistit.

Eliška Nová 3.9.2018

Češi poprvé vypili více piva z plechovek než z PET lahví

Ilustrační foto: Pivo

Loni poprvé vyrobily pivovary v České republice, hlavně díky Plzeňskému Prazdroji, víc piva v plechovkách než v PET lahvích. Vlivem zájmu o oba druhy alternativních obalů vytrvale klesá prodej čepovaných piv ze sudů. Češi si stále víc a raději nosí piva domů, než aby je popíjeli v hospodách a restauracích.

Miroslav Petr 18.7.2018

Domácí pivo si legálně vaří už stovky Čechů

Při vaření piva se U Bulovky nebojí experimentovat.

Zatímco na Moravě v některých vesnicích vyrábí ve sklepě podomácku víno už dávné roky téměř každá druhá rodina, domácí vaření piva je novinkou. Kouzlo domovarnictví však objevuje stále více Čechů. Úřady registrují na 500 amatérských sládků, ovšem několikrát víc jich vaří pivo v kuchyni či v garáži načerno.

Miroslav Petr 30.5.2018

Nový zákon: Plýtvání jídlem musí skončit

Plýtvání jídlem - ilustrační foto

Čech průměrně spotřebuje ročně asi 785 kilogramů potravin a 200 kilogramů vyhodí. Podle Evropské unie se každoročně vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla za 143 miliard eur. Problém ale nemá jen finanční aspekt. Je třeba si uvědomit i obrovské environmentální a sociální dopady takového plýtvání.

Tim Gosling 19.5.2018

Naučili jsme Rusy jíst paštiky

Dvojí kvalita? Celoevropská regulace není potřeba, míní Martin Štrupl: „Je to...

Výrobci paštik Májka, dětské výživy Hamánek nebo kečupů Otma se loni dařilo zejména ve východních zemích. „Na americký trh, severní ani jižní, nemáme ambice,“ říká v rozhovoru Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé, jež sponzoruje biatlon.