Restaurace

Vytvořily se dvě měny – korunová a stravenková. A to není fér

Ministryně financí Alena Schillerová.

Zhruba každý čtvrtý z 4,3 milionu zaměstnanců v Česku nedostává od zaměstnavatele stravenky. Resort financí to chce změnit – peníze místo poukázek. Jeho šéfka Alena Schillerová v rozhovoru tvrdí, že budou-li si moci firmy vybrat, dostane peníze na jídlo i ten zbývající milion.

Miroslav Petr 2.9.2019

Evropská unie hodlá posílit důvěru ve vodu z kohoutku

ilustrační foto

Kohoutková voda obsahuje oproti balené mnohem méně částic mikroplastů. Člověk, který by pil pouze balenou vodu, by ročně zkonzumoval z tohoto zdroje 130 tisíc částic ve srovnání se čtyřmi tisíci ve vodě z kohoutku. Evropská směrnice o pitné vodě, jež má být definitivně schválena na podzim, má zamezit plastovému odpadu z balené vody.

Michelinský kuchař: Občas si zajdu do McDonalda

Nicolas Decherchi.

Málokdo se může pochlubit, že za 2,5 roku provozu restaurace získá dvě michelinské hvězdy. Nicolas Decherchi, šéfkuchař francouzské restaurace Paloma ze svěřenského fondu Andreje Babiše, to dokázal.

Petr Kain 24.2.2018

Kavárenský život včera a dnes

Eva Bendová, Pražská kavárna: Minulost a současnos.

Kavárenská tradice je v Česku více než 300letá a patří k životu a kultuře české společnosti. V kavárnách vznikala umělecká hnutí a spolky, kavárenský život obohatil literaturu, divadlo i politiku. Síť pražských kaváren se proměňovala dle společenských okolností.

Kouření z českých hospod nezmizelo. Kontrolorů je málo

Některé podniky tolerují tabákový dým i poté, co začal platit protikuřácký...

Řady malých, nenápadných a zejména vesnických hospod se protikuřácký zákon ještě příliš nedotkl. Podobnou situaci je možné večer zažít i v řadě pražských hospůdek a barů.

Miroslav Petr 7.11.2017

Hospodští o e-stravenky nestojí. Nepřinášejí jim žádné výhody

Platba stravenkami - ilustrační foto.

Elektronická verze zaměstnaneckého benefitu, jehož je ročně vydáno za 19 miliard korun, hospodské nenadchla. Vadí jim vysoké poplatky i práce navíc, a po čtyřech letech od zavedení e-stravenek je akceptuje necelá čtvrtina restaurací.

Miroslav Petr 10.10.2017

Dagmar Krylová radí, jak založit klub a vyhnout se EET

Klub labužnických pohodářů založila Dagmar Krylová v roce 2006. Funguje v...

Matka labužníků. Tento přídomek získala paní Dagmar Krylová, která už před více než deseti lety založila první soukromý klub na místě krachující hospody. V současnosti působí v obci Úsobí na Vysočině a radí zájemcům z celé republiky, jak na to.

Program Zelených: O čem se Marxovi, Engelsovi a Leninovi nesnilo

Předseda Matěj Stropnický vystoupil 22. ledna v Hradci Králové na tiskové...

Na článek Tomáše Hlaváče Volební nabídka Zelených zaplnila prostor nalevo od komunistů zareagoval svým příspěvkem místopředseda Strany zelených Michal Berg. Tomáš Hlaváč ve své reakci píše, že od Zelených čekal zelené tričko, ale dostal „kartáč“, že řadí Zelené příliš nalevo.

Stát jako bojovník proti kouření? Na okraj protikuřáckého zákona

Zákaz kouření (ilustrační).

Nelze se ubránit dojmu, že skutečným účelem nového zákona proti kouření není proklamovaná ochrana nekuřáků před nedobrovolným vdechováním tabákového dýmu, nýbrž programové vytlačení kuřáků z prostoru veřejného pohostinství.

Petr Fidelius 3.6.2017

Až bude česká hospoda vypadat jako irský pub...

Interiér restaurace BlackDog v praze

Nadcházející měsíce změní tradiční tuzemskou kulturní a společenskou instituci asi nejvíc za poslední minimálně desítky let. I ve čtyřce v nejzapadlejší vsi začne kasírovat hosty elektronický stroj zvaný elektronická evidence tržeb.

Miroslav Petr 5.11.2016

Dobře utajený Terezín

U autobusové zastávky uvidí ještě tyto dvě cedule, které jsou pouze v češtině.

Památník Terezín se pravidelně umisťuje v první dvacítce nejnavštěvovanějších turistických destinací v Česku. Loni do pevnostního města přijelo 270 tisíc návštěvníků. Kromě autobusových zájezdů do bývalého ghetta míří také individuální turisté, kteří však v Terezíně marně hledají informační centrum.

Pivní válka v českých hospodách

Pivo - ilustrační foto.

V českých hospodách zuří tvrdý boj velkých pivovarů o pípu. Vyhrává v nich však zákazník – díky tuhému boji pivovarů si může takřka neomezeně vybírat.

Nabízet hospodám peníze je korupce

Pivovarník Stanislav Bernard.

V červenci uplynulo 20 let od odstupňovaného zdanění pivovarů. Dnes z toho těží všech skoro 300 minipivovarů a řada menších průmyslových. Stanislav Bernard už mezi ně nepatří, humpolecký pivovar nedávno překročil limit 200 tisíc hektolitrů, ve kterém lze nižší daň státu platit.

Palestinský světlý ležák plzeňského typu

Šéf a spolumajitel pivovaru v palestinské vesnici Bír Zajt Aláa Sájidž

Pivovar ve vesnici Bír Zajt v Palestině odstartoval výrobu letos v červnu a plánuje 50 tisíc třetinkových lahví měsíčně. Malá firma z Česka nakupuje většinu sladu, sází na žatecký chmel a u českého výrobce si začala objednávat stolní pípy pro drobné zákazníky.

Provinční pivovarské zjevení

Interiér pivovarské restaurace díky prostornému světlíku vůbec nepůsobí tmavě.

Pivovaru Antoš se podařilo důstojně obnovit slánskou tradici vaření piva a etablovat se jako nejlepší hostinec v patnáctitisícovém městě.