Potravinářský průmysl

Požehnány buďtež české a moravské rybníky

Déšť na rybníce.

Obnova rybníků se zdá nejefektivnějším řešením sucha – jejich výstavba či obnova je mnohem méně nákladná než přehrad.

Sankce potravináře bolí, ale větším problémem je slábnoucí rubl

Až se bumerang sankcí vrátí z Ruska...

Už čtyři roky platí zákaz Ruska na dovoz některých potravinářských výrobků z Evropské unie. Ztráty českých firem jdou do stamilionů korun. Ukazuje se však, že větším problémem než zákaz vývozu zboží do Ruska je pro ně oslabení rublu a zavedení daňových bariér, což postihlo všechny české vývozce.

Miroslav Petr 3.9.2018

Neúroda kvůli suchu žene ceny pšenice nejvýš za čtyři roky

SRPEN: Česko letos sužovala rekordní sucha. Český hydrometeorologický ústav...

Kvůli suchu se v Česku sklízí méně obilí. Agrární komora čeká pokles o 10 až 15 procent. Tlak na růst jeho ceny ale vzniká prakticky v celém světě. Počasí zemědělce trápí v celé Evropě, stejné téma jako Češi řeší v sousedních zemích. Sucho míří do obchodů. Zdraží chléb i maso. Čeští vědci pracují na odrůdách odolnějších vůči suchu.

Roman Šitner 24.8.2018

Máslová krize: Z ceny a dostupnosti se stalo předvolební téma

Máslo (ilustrační foto)

Cena máslo atakuje hranici 70 korun a v Česku se stalo nejpoptávanější položkou. Čeští politici udělali z drahého másla součást volebního klání o sněmovnu.

Evropská máslová krize: Cena by se měla ustálit okolo 43 korun

Máslo (ilustrační foto)

Cena másla dosáhla 55 korun za čtvrt kilogramu. Mírný pokles cen by čeští spotřebitelé měli pocítit na přelomu září a října. Pro nynější vysoké ceny másla je klíčovým útlum produkce mléka ze strany Evropské unie. Dále jde o silnější poptávku po živočišném tuku obecně ze strany českých spotřebitelů, ale i zákazníků například z Číny.

Kutnohorští oslavují: Nová varna opět produkuje zlatavý mok

Tradiční festival Slunce ve skle pořádá pivovar Purkmistr v plzeňských...

Uprostřed boomu minipivovarů má Česko dalšího velkého výrobce – pivo Kutná Hora nahradilo značku Dačický. Počet průmyslových pivovarů se tak u nás už blíží padesátce.

Spotřeba nealkoholického pěnivého moku stále roste

Nealko pivo teče Českem.

Nepivo, dětské pivo, nedobrota nebo slaďák. Mezi vyznavači pěnivého moku se mu říká všelijak – i ještě hůře. Jisté je, že nealkoholické pivo se podle používaných procesů a surovin s trochou zjednodušení nazývat pivem může. Co do chuti a dokonalosti technologie mu ale k němu stále leccos chybí. A to i po 42 letech, co se v Česku pije.

Jiří Boček aneb Jak uhájit Budvar před nájezdy Anheuser-Busch

Jiří Boček

„Nejde jen o čísla, obchodní výsledky, ale i o nastavení prostředí ve firmě,“ říká v rozhovoru Jiří Boček, který 25 let řídil Budějovický Budvar a o silvestru tento post kvůli zdravotním problémům opustil.

Miroslav Petr 18.2.2017

Českému zemědělství pomohou jen razantní systémová opatření

Bohuslav Sobotka a krize českého zemědělství.

Zemědělství a potravinářství tvoří základ hospodářství a suverenity každé země. Západoevropské státy se snaží zajistit obživu nezávisle na dovozu. Je naše vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou schopná na hrozivý stav českého zemědělství zareagovat, nebo směřujeme k jeho likvidaci?

Hamé zachutnalo Číňanům

Hamé na prodej. Jihomoravská firma expandovala do ciziny. Podíl exportu Hamé...

Galavečeře na Pražském hradě minulé pondělí odstartovala Čínské investiční fórum 2015. Zaštítil ji český premiér Bohuslav Sobotka a tajemník sekretariátu Ústředního výboru Komunistické strany Číny Tu Čching-lin. Téma: investice čínských bank a finančních skupin na českém trhu.

Bitva u WHO aneb Buřt versus špekáček

Špekáčky - ilustrační foto

Zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) o karcinogennosti „zpracovaného“ masa představuje jen jednu z bitev války, jež rozhodne o požívání buřtu, či špekáčku. O karcinogennosti dehtu v buřtu existují klinické studie, ale o karcinogennosti potravinových aditiv ve špekáčku nikoli. Přitom WHO se jimi řídí...

Maso a uzeniny: Ohrožení rakovinou, nebo hysterie

Podle ohlasů laiky nejvíce zarazilo, že se uzeniny ocitly ve stejné kategorii...

Informace Světové zdravotnické organizace (WHO) o tom, že před několika dny zařadila uzeniny a další zpracované maso mezi rakovinotvorné látky a červené maso mezi pravděpodobné karcinogeny, vyvolala paniku. Máme se bát?

Aby „česká potravina“ byla opravdu česká...

jídlo potraviny

Vydávat máslo za české, když bylo vyrobeno v tuzemsku, ale z dovozeného mléka, už nebude možné. Propagace potravin zdůrazňováním domácího původu dostane od půlky příštího roku přísná pravidla – ministr zemědělství Marian Jurečka chce do různých garancí a značek kvality či původu vnést pořádek. A zákazníkům ukázat, odkud je jídlo, které si kupují.

Adam Junek 22.10.2015

Gruzie: Evropské prapory pod tlakem Ruska

Pohled od středověké pevnosti Keselo v oblasti Tušetie na severovýchodě Gruzie.

Gruzie se hlásí k Západu, jak jen to jde. Na její ekonomiku ale tvrdě dopadají současné hospodářské problémy Ruska a oslabení rublu. Naději tak dává hlavně místní víno a cestovní ruch.

Pavla Francová 18.10.2015

Zpomalí se čínská jízda Českem?

Do rukou čínských investorů se přesouvá fotbalová Slavia, aerolinky i paláce v...

Otevřená náruč čínských firem přinese české ekonomice miliardy korun, hlásá hlavně prezident Miloš Zeman v závěsu s vládou. Dokud ale nejsou miliardy na účtech, je jásot nad zhruba deseti miliardami investic, ohlášenými při poslední Zemanově návštěvě v Pekingu, předčasný.

Adam Junek 21.9.2015