Potraviny

Inflace roste nejrychleji od října 2012

Do Evropy se vrátila inflace

Spotřebitelské ceny se za uplynulý rok zvýšily o tři procenta. Na růst inflace mělo největší vliv dražší bydlení a energie; společně se na tříprocentním růstu podílely z poloviny. Velký podíl na růstu cen mělo i zdražování potravin. Dopady tak pocítili nejvíce ti, kteří mají v peněženkách nejméně, domácnosti s podprůměrnými příjmy.

Vojtěch Wolf 30.4.2019

Evropská unie by neměla záviset na technologiích z USA a Číny

Věra Jourová

Ekonomika, pracovní příležitosti, bezpečnost a migrace budou hlavní témata blížících se voleb do Evropského parlamentu, říká v rozhovoru česká eurokomisařka Věra Jourová (ANO). Jako členka Evropské komise by ráda pokračovala i v dalším období, kdy bude mít šanci na silnější portfolio. Kromě vnitřního trhu ji zajímá digitální agenda.

Zdraví veganů je chatrnější, tvrdí studie. Experti se neshodnou

Polské hovězí maso, ilustrační foto.

Marodí vegani častěji než jiní lidé? Studie firmy Fisherman’s Friend k takovému závěru vybízí. Poukazuje totiž na souvislost mezi veganským způsobem stravování a vyšším výběrem takzvaných sick days. Někteří experti na výživu výsledky zveřejněné studie obhajují, jiní naopak poukazují na nedostatečný vzorek.

Globální změny klimatu nejsou mediální bublina

Globální oteplování.

Boj s globálním oteplováním přinesl v roce 2018 posuny zejména v energetice. O osudu Země se již dávno nerozhoduje v Evropě, neboť na EU připadá jen zhruba desetina světových emisí oxidu uhličitého. Navzdory tomu by Evropané měli jít příkladem.

Voda spíše lidi spojuje, než vede ke konfliktům a nepřátelství

Voda na Zemi.

Problém s vodou nespočívá v globálním nedostatku sladké, ale že jí není dost na správném místě a ve správný čas, je znečišťovaná a špatně se s ní hospodaří.

Málo vitamínu D zhoršuje kvalitu kostí mladých lidí

Jak se zbavit bolesti zad? Osvědčeným lékem je pohyb

Mladí lidé si do 30 let budují zásobu kostní hmoty, z níž budou po zbytek života jen odčerpávat. Potřebují proto vápník a k tomu vitamin D, jenž usnadňuje jeho vstřebávání. Nová studie Státního zdravotního ústavu pak ukazuje, že minimální vhodné koncentrace vitaminu D v krvi nemá na 95 procent Čechů, a proto jim hrozí řídnutí kostí.

Nedostatek krmiva kvůli suchu dopadá nejen na chovatele dobytka

Krávy (ilustrační foto)

Horké počasí letos v létě způsobilo tuzemským zemědělcům nemalé problémy. Někteří z nich se proto nyní zbavují skotu, neboť by jej v zimě neměli čím krmit. Podle odhadů resortu zemědělství přinesl letošní nedostatek vláhy zemědělcům škody deset až jedenáct miliard korun. Kvůli vyšším nákladům by mohlo hovězí následně spíše zdražit.

Vojtěch Wolf 5.11.2018

Česko chce zakázat import nekvalitních potravinových výrobků

potraviny

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) hodlá vytlačit importéry nekvalitních či dokonce kontaminovaných potravin z českého trhu. Opatření by se týkalo dovozců, kteří se opakovaně prohřeší. Prozatím jim hrozí jen pokuta a stažení odhalené vadné šarže. Zákaz by ovšem neplatil navěky, provinilé firmy by dostaly šanci se očistit.

Eliška Nová 3.9.2018

Žhavější podmínky zřejmě částečně změní skladbu plodin

Zralý čirok tvoří palice, které jsou ve skutečnosti jen několik centimetrů...

Zasít pšenici, nebo čirok? Jak vytvářet zásoby vody v krajině kvůli suchu? Jak zajistit pružnější výrobu potravin? Tím vším se zabývají experti Akademie věd, kteří mohou připravit českou společnost na dopady změn klimatu. Vědci se snaží zajistit budoucí potravinovou bezpečnost Česka a na zemědělský výzkum získali 340 milionů korun.

Neúroda kvůli suchu žene ceny pšenice nejvýš za čtyři roky

SRPEN: Česko letos sužovala rekordní sucha. Český hydrometeorologický ústav...

Kvůli suchu se v Česku sklízí méně obilí. Agrární komora čeká pokles o 10 až 15 procent. Tlak na růst jeho ceny ale vzniká prakticky v celém světě. Počasí zemědělce trápí v celé Evropě, stejné téma jako Češi řeší v sousedních zemích. Sucho míří do obchodů. Zdraží chléb i maso. Čeští vědci pracují na odrůdách odolnějších vůči suchu.

Roman Šitner 24.8.2018

Zemědělská revoluce ohrožuje lidské zdraví

Bakterie rezistentní na antibiotika.

Revoluční změny zemědělských technologií a s nimi spojený přesun obyvatelstva do měst mohou ovlivňovat jejich zdraví. Mykobaktérie jsou nenápadným prostředníkem, jehož zdrojem nejsou jen nemocná zvířata, ale i pitná a povrchová voda a půda.

Nový zákon: Plýtvání jídlem musí skončit

Plýtvání jídlem - ilustrační foto

Čech průměrně spotřebuje ročně asi 785 kilogramů potravin a 200 kilogramů vyhodí. Podle Evropské unie se každoročně vyhodí zhruba 88 milionů tun jídla za 143 miliard eur. Problém ale nemá jen finanční aspekt. Je třeba si uvědomit i obrovské environmentální a sociální dopady takového plýtvání.

Tim Gosling 19.5.2018

Naučili jsme Rusy jíst paštiky

Dvojí kvalita? Celoevropská regulace není potřeba, míní Martin Štrupl: „Je to...

Výrobci paštik Májka, dětské výživy Hamánek nebo kečupů Otma se loni dařilo zejména ve východních zemích. „Na americký trh, severní ani jižní, nemáme ambice,“ říká v rozhovoru Martin Štrupl, generální ředitel společnosti Hamé, jež sponzoruje biatlon.

Pro středoevropský fastfoodový kolos nejsou hipsteři konkurencí

Logo Starbucks.

Šestnáct trhů, sedm značek a jídelníček ze smaženého kuřete, burgerů, pizzy, italské kuchyně či steaků doplňuje latté v papírovém kelímku. Polský franšízant AmRest provozuje v ČR rychlé občerstvení KFC, Burger King nebo kavárny Starbucks.

Má-li být potravina zdravá a kvalitní, musí mít nějakou cenu

Jiří Milek.

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) uvažuje o tom, že by řetězce povinně prodávaly české potraviny, zároveň by chtěl ochránit dodavatele, aby se zboží nenabízelo za nižší ceny, než jsou náklady na jeho výrobu. „Do ceny pro spotřebitele by se to fatálně promítat nemělo. Neodnesl by to jenom zákazník,“ říká v rozhovoru.

Eliška Nová 18.4.2018