Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

1984: Vize Steva Jobse, Macintosh a antiutopie George Orwella

Román se zabýval totální kontrolou, důsledkem předpovědi zakladatele Applu je naopak náš dobrovolný souhlas s podmínkami digitálních firem.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZM

3. 2. 2014 16:48
otázka je - zda svá data sdílíme vždy dobrovolně.
Hlupák který si s vidinou "zlevněných" kastrolů zadá Billa kartu takže o něm znají každý koupený rohlík, jedná dobrovolně.Stejně tak hlupák, který si k chytrému telefonu přikoupí za pár stovek přívěšek co jeho kamarádům ale i jeho telefonímu operátorovi a všem kdo jsou na tento informační cecek napojeni, průběžně sděluje kde co, včetně jeho tepu, operátor může monitorovat i lokality a počty pohlavních aktů, jejich úbytek s časem atd. Dokud se nenajde nějaký vojáček který data vydoluje (a odskáče si to) a Snowden který to vojáčkovi zveřejní a je VIP. Totální digitalizace a archivace našeho pohybu, řeči, pohybu očí, tělesných funkcí, tužeb zjevených a částečně již i skrytých je pandořina mega-skřínka. Je otázka, kdo, kdy, jak a proč, začne někdo tyto skřínky otvírat. Každý z nás si může za babku libovolně monitorovat prostor ve kterém se nachází a četné prostory jiné. Legislativně není ani takováto "maličkost"ošetřena- viz pokutování lidí, kteří natočí a zveřejní zloděje jejich majetku, po soudy které neví, kdy a jak akceptovat jako průkaz nahrávku předloženou jako svědectví tam, kde jiné sehnat nelze. Orwell 1984 se nekonal, existující demokracie této vizi nedaly možnost se rozvinout. Existující ne-demokracie v téže době mlely z posledního. Africké a jiné ne-demokracie měly jiné starosti. Poválečné demo i bývalé ne-demo státy jsou dnes v éře eroze pilířů demokracie, místy již i nedostatku vůle demokracii udržovat. S tím se pojí privatizace veřejného prostoru, prolínání privátu a veřejné sféry - příkladem privátní firmy zajišťující veřejný (vládní) zájem USA v Iráku,Nemluvě o vládách jako takových v privátních rukou - Azerbajdžán. Steve Jobs totální prodigitalizování našich bytostí nevymyslel, jen jej urychlil, udělal z něj hračku, udělal je sexy. Je dětinské si myslet, že stále bude tak relativně svobodně, jak je dnes.Pak bude otázka, kdo bude pandořiny skřínky mne, vás, pandořiny skřínky celých komunit, etnických a majetkových skupin otevírat a de facto imobilizovat lidi svlečené totálně do naha které lze zavřít za to, co si kdysi sdělovali ("připravovali nezákonnost") atd . Větším fenoménem, než totální "prokamerování" je možnost totálního průběžného archivování všech. Archivování, které přečká změny politických režimů. Vyhledávání se bude málokdy všech, spíš půjde o zájmové cíle. Nacisté pro potvrzení ne/árijskosti občas potřebovali jít do matrik, svědectví, udání. Z pohledu nedaleké budoucnosti trapná zdržovačka. Paralelně vznikne byznis spojený s falšováním esenciálních dat, nejspíš nenabyde většího rozměru, to si "legální" majitelé dat pohlídají.
0 0
možnosti
K

Křivan

5. 2. 2014 22:00
věž Babylonská
Možná to všechno má svůj hluboký vnitřní smysl. Spirála se opět vrací na svůj původní konec, na který však lidstvo, nyní jako i tehdá, pohlíží zhůry s přezíravostí lidské rase vlastní.
0 0
možnosti